Dierenziekenhuis Groningen

Get Adobe Flash player

Hoofdvestiging: 

 

Vechtstraat 74

9725 CW Groningen

tel: 050 - 5263255

fax: 050 - 5268156

 

Behandeling volgens afspraak   

Openingstijden:
8:30-19:30
maandag t/m vrijdag

 

 

Per 1 januari 2015 zijn er wijzigingen

 

 

 

 

Volg Dierenziekenhuis Groningen op Facebook

Volg ons op facebook

 

bloedoz aangepastDe wetenschap staat nooit stil en daardoor is ook de diergeneeskunde (gelukkig) continue in ontwikkeling en beweging. 

Mede dankzij het jarenlange goede vaccinatiebeleid in Nederland zijn vele ziekten als hondenziekte, kattenziekte, parvo en leverziekte, ziekten welke we nog maar sporadisch zien.

Toch blijft het opletten met deze ziekten zeker nu tegenwoordig een zeer groot percentage van de huisdieren uit het buitenland komt waar niet altijd hetzelfde risicoprofiel is, als in Nederland. Hoewel het risico op een ziekte in Nederland misschien niet heel groot is, kunnen de gevolgen bij besmetting voor uw huisdier wel desastreus zijn.

Was vroeger het inzicht dat je niet genoeg kon doen aan preventie worden tegenwoordig toch ook de neveneffecten hiervan tegen het daglicht gehouden.

 

Vaccineren heeft veel voordelen maar er zijn ook wel nadelen.

Bij een vaccinatie worden immers de ziektekiemen of delen daarvan direct ingespoten. Verder loop je normaal maar 1 ziekte tegelijk op, bij vaccinatie worden vaak meerdere tegelijk ingespoten. Helaas is het vaccin altijd ook een beetje verontreinigd met de voedingsbodem waar de ziektekiemen op gekweekt zijn. Dit zijn voor het lichaam vreemde eiwitten waar het immuunsysteem ook op reageert. Dit kan zich op verschillende manieren in bijwerkingen uiten. Om het vaccin goed te houden wordt er ook een conserveermiddel aan toegevoegd ook dit kan een belasting voor het immuunsysteem zijn.

Al jaren is er een discussie of het wel nodig is om elk jaar de hond en kat te vaccineren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat “de cocktail vaccinatie” niet meer jaarlijks nodig is. In Dierenziekenhuis Groningen vaccineren we daarom al jaren de grote cocktail nog maar eens in de drie jaar. Echter, nieuwe studies wijzen uit dat de bescherming soms nog langer aanhoudt. Dit laatste is tegenwoordig ook in de praktijk zelf te controleren met hulp van de Vaccicheck®.
Dat biedt u, als eigenaar, een nieuwe keuze. Naast de keuze om het meest recente ‘standaard’ vaccinatieprotocol te volgen kunt u ook kiezen voor een individuele vaccinatiebegeleiding

 

Wat is vaccinatiebegeleiding en hoe doen we dat?

Niet inenten is namelijk ook geen oplossing. Meten is weten. Het beste is om alleen te vaccineren als uw dier dat nodig heeft.

Tijdens een jaarlijkse gezondheidscontrole zal er een risicoprofiel voor uw huisdier worden bepaald. Dit is afhankelijk van de leeftijd van het dier, de vaccinatiegeschiedenis, de leefomstandigheden. Indien er twijfel is of volledige vaccineren wel noodzakelijk is, kan de VacciCheck® worden uitgevoerd.

 

De Vaccinatie-check test.

Bij de VacciCheck® wordt er een titer bepaal. De titer is een maat voor de afweer. Het geeft aan hoeveel antistoffen in het bloed zitten. De VacciCheck® geeft aan of uw huisdier voldoende antistoffen heeft tegen de ziekten waartegen wordt gevaccineerd. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie niet nodig. Deze controle gebeurt door een bloedtest.

 

Waarvoor kan worden getest

 • Hond: Parvo, Hondenziekte (distemper) en besmettelijke leverziekte
 • Kat: Niesziekte (herpes en calici) en kattenziekte (panleucemie)
 • Let wel: Voor katten met een verhoogd risico-profiel (katten welke buiten komen en/ of in pension gaan geldt de betrouwbaarheid voor de niesziekte niet voldoende is en raden wij jaarlijkse vaccinatie aan.
 • De ziekte van Weil (leptospirose) en de kennelhoest voor de hond hebben geen langdurige bescherming en worden dus ook niet getest.

Volgens het nieuwe besluit van Divebo geeft een positieve uitslag van deze test in het vaccinatieboekje van uw huisdier, u gewoon toegang tot asiel en pension. Een pensionhouder mag echter altijd zelf zijn regels bepalen. Wij raden u dus altijd aan deze regels na te vragen in het pension waar u uw huisdier wilt laten verblijven.

 

Voor wie is de VacciCheck® aan te raden?

 • Elk dier, waarvan de eigenaar wel goede bescherming wil hebben maar onnodige vaccinatie wil voorkomen
 • Elk dier die een overgevoeligheidsreactie heeft laten zien (allergisch)
 • Elk dier met een onbekende voorgeschiedenis heeft
 • Elk dier die ziek is of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft gehad
 • Voor situaties waarbij controle van de ‘beloofde’ bescherming wenselijk is, zoals bijvoorbeeld bij pups

 

Hoe gaat het in zijn werk en wat zijn de kosten?

U kunt een afspraak maken voor de gezondheidscontrole met de vaccinatiebegeleiding. Uw dier wordt helemaal nagekeken en samen met u bepalen we het risicoprofiel van uw huisdier. We geven de vaccinaties welke zeker weten wenselijk zijn. Indien nodig wordt bloed afgenomen voor de VacciCheck®. We doen deze test op een later tijdstip en bellen/ mailen de uitslag van de test door. Als de afweer voldoende is, hoeft u pas het jaar erop weer terug te komen met uw dier. Is de bescherming onvoldoende, dan kunt u een afspraak maken voor de nog noodzakelijke vaccinatie. Deze enting is dan voor het sterk gereduceerde tarief van 12.50. (U hoeft dan ook geen consult te betalen)

De Vaccicheck®, inclusief bloedafname, kost 40.15 euro. Hierbij komen de kosten van het gezondheidscontrole-consult à 32.50 euro en de kosten van de vaccinaties welke wel noodzakelijk zijn voor uw dier nog bij.

 


 

 

 • DSC09217-klein-laag.jpg
 • Vanjuniortotsenior-klein-midden.jpg
 • topconditie.jpg
 • Schildpad1.jpg
 • DSC02323-tekst.jpg
 • Meerdandierenartsalleen.jpg
 • IMG_3358-Uw-huisdier-beste-vriend.jpg
 • microscoop-aangepast-uitgebreide-diagnostiek.jpg
 • oog.jpg
 • stethoscoop-aangepast-luisterend-oor.jpg
 • poezekop.jpg

Vaccineren is maatwerk!

Goed vaccineren van uw huisdier is maatwerk.

Lees hier alle informatie over onze VacciCheck®

 

vaccinatie aangepast

 

Spoed

Bel voor spoedgevallen:

050-5263255

 

 

 

 

Meer informatie over Spoed en Diensten

 

 

 

 

 

 

Actueel

IMAGE Vakantiekriebels

De vakantie staat voor de deur! Gaat uw huisdier mee op vakantie (in Nederland of naar het buitenland)? Wij helpen u graag om goed voorbereid op reis te gaan, zodat u niet voor ongewenste verrassingen komt te staan. Verblijft uw huisdier in een pension, bij familie of vrienden of wordt er thuis opgepast tijdens uw vakantie? Ook dan zijn er dingen waar u om moet denken. Daarom bieden wij u in de maanden juli en augustus het vakantie-pakket aan!...
Lees meer