Een afspraak met een paraveterinair
Onze assistenten, of beter gezegd onze paraveterinairen, zijn van vele markten thuis en hebben voldoende kennis en kunde om u goed te helpen.
Natuurlijk gebeurt alles in goed overleg met de dierenartsen van onze praktijk.
Daarom is het ook mogelijk om met hun een afspraak te maken voor verschillende handelingen en informatie consulten.
Junior Programma
Het best lopende begeleidingsprogramma van Dierenziekenhuis Groningen is het Junior Programma. Hierbij worden o.a. gewicht, lichaamsconditie, het gebit en de gezondheid van uw hond regelmatig gecontroleerd. Een soort consultatie-bureau voor opgroeiende honden en katten dus!
Bent u nog niet op de hoogte van de meest recente adviezen over ontworming, sterilisatie, voeding en ziekte-preventie? Voorkomen is beter dan genezen, dat is waar we bij Dierenziekenhuis Groningen continu mee bezig zijn. Daarom is het zo belangrijk dat u weet wat uw dier allemaal nodig heeft.
Weet u bijvoorbeeld dat bepaalde bewegingen, zoals traplopen, niet goed zijn voor uw hond, maar dat u dit wel kunt oefenen?
En gaat u dagelijks de tanden van uw dier poetsen?
Weet u wanneer uw pup/kitten over moet op volwassen voeding?
Dit kan per hondenras bijvoorbeeld sterk verschillen.
Om ervoor te zorgen dat u op de hoogte bent van al deze en andere zaken omtrent de verzorging van uw dier, heeft Dierenziekenhuis Groningen het Junior Programma ontwikkeld.
Dit programma bestaat uit een reeks informatieve consulten waarbij u in het eerste levensjaar van uw dier meerdere malen een bezoek aan de kliniek brengt. Deze consulten zijn geheel op maat, en vinden plaats onder begeleiding van onze paraveterinair.
De groeicurve wordt bijgehouden, de body-conditie-score bepaald, het wisselen van het gebit in de gaten gehouden en huid, vacht en nagels gecontroleerd.
Bij kittens zit ook de castratie of sterilisatie in het pakket.
Voor honden geldt dat de consulten tevens een goede oefening zijn. Omdat uw hond in zijn eerste levensjaar veel positieve ervaringen bij ons heeft opgedaan, zal hij in zijn verdere leven beter om kunnen gaan met een bezoek aan de dierenarts.
Gewichtscontrole
Veel huisdieren kampen met problemen met hun gewicht. Vaak is dit een overgewicht. Om dit gewicht weer optimaal te krijgen is het goed om juist advies te krijgen.
Wat is de energiebehoefte van uw huisdier?
Hoeveel gram voer is dit?
Hoe vaak voert u uw huisdier en is dit wel goed?
Hoeveel beweging krijgt uw huisdier?
Welke gezondheidsklachten/dieetbeperkingen heeft uw huisdier en hoe ga u hiermee om?
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die veel huisdiereigenaren hebben. Een afspraak met een paraveterinair van Dierenziekenhuis Groningen geeft vaak veel antwoorden en adviezen die speciaal voor uw huisdier(en) en uw situatie van toepassing zijn.
Gebitscontrole
Een gezond gebit is belangrijk voor een gezond dier. Veel huisdiereigenaren hebben twijfel over de gebitsstatus van hun huisdier. Samen met een paraveterinair wordt gekeken wat er goed is en wat eventueel verbeterd kan worden.
Het kan ook zijn dat er een gebitssanering heeft plaatsgevonden bij uw huisdier en u gemotiveerd bent om de tanden van uw huisdier te poetsen en/of speciale diëten te geven. Ook dan kan het fijn zijn om te kijken wat het effect is. Samen met de paraveterinair wordt alles nagelopen.
Hechtingen verwijderen
Als uw huisdier geopereerd is en alles is goed gegaan dan verwijderd onze paraveterinair graag de hechtingen en zorgt voor een goede overdracht naar de dierenarts die uw huisdier geopereerd heeft.
Indien u twijfel heeft over het genezingsproces dan bent u natuurlijk ook van harte welkom bij een van onze dierenartsen.
Vlooien
Vlooien kunnen een ware plaag zijn voor u en/of uw huisdier. Soms heeft u het gevoel dat u er alles aan doet of gedaan heeft, maar dat het probleem er nog steeds is. Door samen met u alles (de gebruikte middelen, de methode, uw woonsituatie, alle mogelijk inzetbare manieren) goed in kaart te brengen, komen we vaak tot een oplossing.
Teken
Het komt regelmatig voor. Een huisdier heeft een teek. Veel eigenaren weten niet goed hoe een teek het beste verwijderd kan worden. Onze paraveterinairen laten het graag aan u zien en geven voorlichting hoe dit in de toekomst opgelost kan worden dan wel voorkomen kan worden.
Verwijder een teek nooit met bijv. alcohol, afwasmiddel of betadine!
Ontwormen en andere medicijnen
Sommige dieren, vaak katten, zijn lastig om medicijnen te geven. Onze paraveterinair doet het graag voor zodat het voor u ook mogelijk is alle medicatie op het juiste moment en op de juiste manier te geven.
Sommige dieren willen absoluut geen medicatie maar hebben wel een langere kuur nodig van een bepaald medicijn. Indien het dier echt geen medicijnen tot zich wil nemen of dat de situatie thuis het niet toelaat, dan bieden wij u de gelegenheid een afspraak te maken bij onze paraveterinairen. Vaak is het mogelijk om de medicatie ook per injectie te verstrekken. Wij zullen hierbij enkel de handelingen en de medicatie in rekening brengen en geen consult.
Nagels knippen
Voor een aantal huisdieren geldt dat zij onvoldoende de nagels slijten. Natuurlijk bent u altijd welkom bij een van onze dierenartsen of bij de trimster om de nagels van uw huisdier te laten knippen, maar ook onze paraveterinairen helpen u graag.
Bultcontrole
Vooral bij oudere dieren komt het vaak voor: een bult. Deze zat er eerst niet maar nu wel!
Hoewel een bult op het eerste gezicht onschuldig lijkt kan een bult zich toch vreemd gedragen. Wij raden u altijd aan om met een bult een afspraak te maken bij een van onze dierenartsen. Als naar aanleiding van dit consult geen directe noodzaak is om de bult te verwijderen, is het wel raadzaam om de bult in de gaten te houden. Het is immers een bult… die er niet zat en nu wel…
Samen met de paraveterinair worden de bulten goed in kaart gebracht en onder supervisie gehouden.
Is er groei? Ontstaan er nieuwe bulten? Hoe is het verder met het huisdier?
Op deze manier hopen wij kleine veranderingen in een vroeg stadium op te merken om vervolgens passend te handelen.
Dieetcontrole
In overleg met de dierenarts kan worden besloten uw huisdier op een bepaald dieet te plaatsen. Redenen hiervoor zijn zeer uitlopend van gewrichtsklachten tot huidklachten etc.
Om een goede observatie mogelijk te maken vragen wij u soms van te voren een scorelijst in te vullen van uw huisdier. Na gemiddeld 2 maanden wordt u uitgenodigd op controle. De scorelijst wordt nogmaals doorgenomen, gewichten genoteerd en op het oog wordt een onderzoek uitgevoerd. Al deze gegevens worden gecombineerd en er wordt nagegaan of het dieet het gewenste effect heeft en of dit afdoende is of dat er aanvullende maatregelingen nodig zijn.
Natuurlijk zal hiervoor vaak ook overleg zijn met de behandelend dierenarts!
Extra uitleg
Soms ontvangt u van ons zeer veel informatie in zeer korte tijd. Zeker als u erg bezorgd bent over het welzijn van uw dier is het moeilijk om alle informatie tegelijk te verwerken.
Maak gerust na enkele dagen nogmaals een afspraak met onze paraveterinair. Deze kan met u de röntgenfoto’s, bloeduitslagen, bevindingen bij het onderzoek, behandelingen of behandelmethoden, medicijnen, etc. nog eens rustig doornemen en veel vragen beantwoorden zodat alles voor u duidelijk is. Een goede verzorging en behandeling hangt immers sterk af van een goede informatieverstrekking.